eVisions.cz

Na čo si dávať pozor pri prechode na HTTPS alebo Ako sme s klientom prechádzali na bezpečnejší protokol

Webom s HTTPS by mali dať vyhľadávače vo výsledkoch vyhľadávania prednosť. Momentálne sa uvádza, že až 30% webov, zobrazujúcich sa vo vyhľadávaní, je na HTTPS (údaj platí pre Google v celosvetovom meradle). Na Slovensku je to o niečo menej, ale aj u nás má tento trend narastajúcu tendenciu. V Česku v januári tohto roku vydal vyhľadávač Seznam správu, že jeho algoritmus by už nemal mať problém s protokolom HTTPS, a tak sa weby, ktoré s prechodom čakali len na túto informáciu, mohli pustiť do práce. Aj my sme sa u jedného nášho klienta rozhodli pre prechod na HTTPS.

Redesign webu bola naša šanca

Klient má menší web s cca 11 700 zaindexovanými stránkami. Pre prechod sme sa rozhodli v dobe, keď uvažoval o redesigne svojho webu. To sme chceli využiť na prechod na HTTPS. Čakali nás razantné zmeny, preto sme museli všetko dobre naplánovať.

Dohodli sme sa, že najprv prejdeme na nový protokol HTTPS a až po pár týždňoch vymeníme na webe design.

Aby sme neprišli o to, čo sme toľko rokov budovali, teda hlavne o návštevnosť a odoslané formuláre, postrážili sme si dôležité kroky, ktoré sú nutné k bezproblémovému prechodu na HTTPS.

Kroky k prechodu na HTTPS

Po týchto úpravách nasledovala celková kontrola v nástroji XENU, či boli všetky URL stránok naozaj upravené a zmenené. Pretože ide o menší web, všetko šlo ako po masle.

Čo nasledovalo po nasadení

Po nasadení sme všetko opäť dôkladne skontrolovali a vykonali nasledujúce kroky:

Potom nasledovala zmena URL webu všade, kde ju používa klient, teda v PPC kampaniach, v newsletteroch, na sociálnych sieťach a v e-mailových podpisoch.

Po finálnom prechode a všetkých záverečných kontrolách sme web necelý mesiac dennodenne monitorovali. Najmä návštevnosť a zobrazovanie webu vo výsledkoch vyhľadávania – či už na Googli, ale aj na Sezname. Ako to dopadlo?

Nižšie uvedený graf znázorňuje vývoj návštevnosti webu od júna do augusta. Prechod sme uskutočnili 21. 6.

Na záver môžeme povedať, že prechod na HTTPS prebehol bez komplikácii. Vzhľadom na veľkosť webu nebolo vôbec komplikované uskutočniť všetky úpravy a kroky nutné k prechodu. Väčším webovým stránkam alebo samostatným e-shopom však odporúčame nezabudnúť na nasledovné:

Pred ostrým spustením nezabudnite všetko starostlivo skontrolovať. V prípade, že sa rozhodnete pre HTTPS a nie sme si istí všetkými krokmi, ktorými je nutné prejsť, odporúčame sa do prechodu pustiť len s pomocou odborníkov.